Masa solna to taki produkt pośredni między prawdziwym ciastem a masami, które można kupić (typu glina, plastelina, modelina).
Odpowiednia proporcja mąki i soli, woda oraz dodatki nadające właściwości.
Istnieje wiele przepisów na masę solną.
Mi najczęściej masa wychodzi zbyt rzadka, więc sam przepis muszę modyfikować dodając najczęściej mąkę (rzadziej sól).
Dodatek kleju do tapet pozwala wysuszyć model na powietrzu - rzeczywiście udało się to zrobić, ale model był płaski i leżał na kaloryferze.
Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że konsystencja masy przypomina masę na kopytka - nie jest zbyt rzadka i można robić z niej precyzyjne elementy.
Resztki masy można przechowywać w lodówce (lub innym chłodnym miejscu), wcześniej owinięte folią. Po wyciągnięciu z lodówki moją masę zawsze muszę podrasować mąką bo robi się mokra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz